Stepteam starten

Tips om zelf een stepgroep te starten!

Step je zelf, maar is er geen stepteam of -groep in de buurt? Dan de tip: ga niet zitten afwachten, maar start zelf een stepgroepje. Dit is de snelste methode om gezellig wekelijks te kunnen steppen in groepsverband (in uw eigen woonplaats).

Om niet iedereen het wiel elke keer opnieuw te laten uitvinden, hebben we hieronder wat tips verzameld die handig zijn bij het starten van een stepgroep. Er zijn geen vaste regels voor het starten van een stepgroep, hij zijn niet meer dan tips.

Hoe om te gaan met …
 Het starten van een stepgroep
 Website stepgroep
 Mensen die voor het eerst meesteppen
 De verschillende sportieve niveau’s
 Diversiteit in leeftijd
 Leiding binnen de groep
 Eenmaal op gang en dan?

 


Het starten van een stepgroep


Kies een tijdstip waarop u wekelijks de gezamelijke groepstraining gaat houden.
Van groot belang is elke week op het zelfde moment (of momenten) gezamelijk te trainen zonder onnodige overcommunicatie. Dus ga niet elke week afstemmen wanneer er training is, want dit blijkt uit ervaring gewoon niet te werken op de langere termijn. Houd vast aan regelmaat.

De meeste groepen en stepteams steppen ook in de winterperiodes door. Maar het aantal groepsleden dat in de winter blijft doorsteppen is kleiner ten op zichte van de zomer maanden is de ervaring.

Altijd iemand die de leiding neemt…
Zeker bij het begin van oprichting is het van groot belang dat er altijd iemand aanwezig is die de het groepje leidt.

Ook belangrijk is dat er een reserve step is, zodat mensen het steppen kunnen proberen en zo kennismaken. Als je geen reserve step hebt dan is het bijna onmogelijk om een stepgroep van de grond te krijgen is de ervaring. Richt u dus niet alleen op mensen met step, maar ook vooral op mensen zonder step, want dat is uw grootste doelgroep!

Verzamel alle redactie e-mailadressen van kranten en media in uw omgeving (denk aan kranten, radiostations, lokale TV zenders, kabelkranten) en stuur deze een persberichtwaarin u meldt dat er een stepgroep start.

Stuur ze wel ieder individueel een bericht of gebruik bij persberichten bc (blind copy) en nooit cc bij mails. Als kranten zien dat meerdere media het bericht ontvangen dan zijn ze direct veel minder snel geneigd om het bericht te plaatsen. Dus mail ze individueel of gebruik bc.

Zet ‘kopij’ in het onderwerpvlak van uw mail. Hieronder een voorbeeld van een persbericht.

Hang posters op in de buurt of drukke publieke plaatsen en/of deel flyers uit.

 


Voorbeeld persbericht


PERSBERICHT

Stepgroep …. van start!

[PLAATSNAAM] – Op ….avond ….. gaat er in [uw plaatsnaam] een stepgroep van start. Iedereen die wil kennis maken met de step die kan vrijblijvend meesteppen. Aanmelden kan vooraf via www.stepbond.be/uw plaatsnaam

“… We hopen dat veel inwoners (jong en oud) wekelijks mee komen steppen. Mensen worden zich steeds bewuster van het feit dat hun gezondheid in relatie staat met regelmatig of meer bewegen. En je beweegt meer door een bewegingsvorm of sport te kiezen die je vaak en overal kan beoefenen. Steeds meer volk zien we op de step. Steppen is laagdrempelig, kent weinig blessures en is betaalbaar om te beoefenen…” aldus [uw naam], van de net opgerichte stepgroep [uw plaatsnaam].

Steppers gebruiken veel spiergroepen en verbruiken best veel energie en dat op een geheel individuele intensiteit. Dat maakt steppen ontzettend breed voor jong en oud meldt de Belgische Stepbond. Er zijn mensen van 80 jaar oud die nog elke week 15 km steppen. De step is tegenwoordig een perfekt vervoer om in je dagelijks leven in te passen. En ook als sport neemt het steppen toe. Vele tochten en wedstrijden worden er in ons reeds land georganiseerd.

Het doel van de Stepteam [uw plaatsnaam] is binnen nu en 12 maanden een recreatief en gezellige groep op de step te hebben. Een groep die wekelijks gezamelijk trainT op eigen niveau. Dus recreatief (voor de mensen die lekker willen touren) en wat fanatieker (voor die mensen die sportief zich zelf willen uitdagen). Mensen kunnen de eerste keer een step lenen (wel even vooraf aanmelden). De verzamel- en terugkomstlocatie is ………. We vertrekken om [tijdstip] uur voor het eerste steptochtje. Kom langs en step vrijblijvend een keertje mee om het uit te proberen.
Mail of bel wel even van te voren als je komt. Meer info www.stepbond.be/[uw plaatsnaam] of bel (000) 000000000.

Geachte redactie,
wilt u bovenstaand bericht plaatsen.
Rechtenvrije highres foto’s van steppers te gebruiken bij dit bericht staat ter download op www.stepbond.be

Bij voorbaat dank.
met vriendelijke groet,
[uw naam]
Stepgroep [uw plaatsnaam]
[uw contactgegevens]


Gratis website voor uw groep

Zorg direct bij opstarten van uw groep dat u online te vinden bent. Dit wordt zwaar onderschat door veel stepgroepen. Mensen moeten u kunnen vinden op de één of andere manier. Onderschat dit niet.

De Stepbond kan eventueel een tekst, wat aanvullende informatie over uw stepgroep en contactgevens voor uw online zetten onder www.stepbond.be/[uw plaatsnaam] als u niet direct zelf op het web bezig wilt of handig er in bent.

Of als u wel een site heeft maar een te lang webadres heeft dan kan de Stepbond ook de URL www.stepbond.be/[uw plaatsnaam] voor u aanmaken en deze doorlinken naar een prive-URL die u zelf beheert. Zodat u toch in de flyers en persberichten stepbond.be/[uw plaatsnaam] kunt gebruiken om naar te verwijzen. Mensen onthouden immers kortere URL’s veel beter.
Deze URL is aan te vragen via info[a]stepbond.ne

Zelf een website online zetten via google
via http://sites.google.com of www blogger.com kun u gratis een site of blog online beheren (dus meerdere in de groep kunnen dit beheren als ze over de inlog beschikken!)
Stuur eventueel het adres van de Googlesite of blog door aan de Belgische Stepbond dan maken we de link stepbond.be/[uw plaatsnaam] die doorverwijst naar uw groepswebsite.

Zelf een website online zetten via WordPress
Wat ook kan is dat uw groep zelf een domein registreert met hosting. We kunnen daar wel tips voor een goedkope host geven. Dit kost ca. 29 euro per jaar. En dan zet de bond een template op het domein dat uw groepsleden zelf kunnen vullen onderhouden.


Hoe om te gaan met ‘beginners’

Bij het starten van een stepgroep is het van belang zoveel mogelijk mensen in het dorp of uw woonplaats te laten kennis maken met de step en met de groep.

Het advies is om kennismakers (tijdens hun eerste training) nooit langer dan 30 minuten te laten steppen.
Het steppen is fysiek pittig om te doen, en aan de beweging moet men eerst wennen. Zorg dat nieuwelingen (ondanks dat velen niet zullen willen onderdoen voor anderen en zich groot houden) de eerste keer niet langer dan 30 a 40 minuten meesteppen. Sommige beginners zie je anders gewoon niet weer. De eerste keer is altijd zwaar.

De keuze die een beginner maakt om zich niet of wel bij uw stepgroep aan te sluiten zal op meerdere zaken gebaseerd zijn. Een nieuweling baseert die keuze niet alleen op het feit of men het steppen leuk vindt of niet. Ook het gevoel van de groep en de mogelijkheden binnen de groep zijn van invloed.

– Vindt men de uitdaging die men zoekt (sportief gezien)?
– Voelt met zich thuis/welkom in de groep.
– Zijn er niet te direct te veel verplichtingen… etc.

Meerdere tempogroepen
Zorg dus dat er zo mogelijk altijd een goede sfeer is tijdens trainingen. Zorg dat iedereen zich welkom voelt. Probeer een stepgroep in te richten voor alle leeftijden en vorm (naar mate de groep groeit) meerdere tempogroepen.

Een step uitlenen of leasen
Veel stepgroepen lenen de eerste keer (of de eerste 2 trainingen) gratis een step uit aan kennismakers.
En daarna wordt bij sommige groepen de mogelijkheid geboden om een step te ‘leasen’ voor een maand. Men krijgt dan voor bijv. voor een bedrag van 40,- euro een step een maand mee naar huis. Op deze wijze kan het nieuwe lid een maand eerst eens rustig proberen. Om daarna overtuigd wel de stap naar een eigen step te maken. Wat uiteindelijk op dat moment de intentie moet zijn.

Tip: leen geen maanden lang gratis steps uit. Want dit bevordert niets is de ervaring in de praktijk bij de teams en de groepen ; Mensen worden er immers niet eerder lid door, mensen stellen juist zo langer de stap naar een eigen step uit. En leden zonder eigen step worden eerder lid af van een groep dan leden die een step bezitten. In het algemeen kun je stellen dat een maand ruim voldoende is om te bepalen of steppen iets is voor je en dan moet men de stap naar een eigen step ook zetten.

Als je te lang gratis een step uitleen kan ondertussen zo’n step niet ingezet worden bij mensen die werkelijk nieuw zijn en een keer willen komen proberen op training. Dus houd die leenstep(s) echt gereserveerd voor kennismakers is het advies.
Belangrijk hierin is direct heel helder te zijn hierover richting nieuwe leden is het advies. Steppen een zeer goedkope sport in vergelijking met andere sporten. Zeker als men een merkstep koopt waar ook nog de waarde in blijft zitten.

 


Tijdstip van trainen

Kies een tijdstip in de week waarop u de gezamelijke groepstraining gaat houden.
Van groot belang is elke week op het zelfde moment (of momenten) gezamelijk te trainen zonder te veel onnodige overcommunicatie over of het wel of niet doorgaat enn het of het wel of niet gaat regenen….

Pak het op een heldere manier aan.

Kies een tijdstip in de week waarop de training altijd plaats vindt. Spreek heldere regels af: Bijvoorbeeld “de training gaat altijd door, afgezien van feestdagen, en weersituaties als storm en onweer…”

Houd eventueel een google agenda bij op de website zodat leden kunnen zien wanneer er afwijking in het trainingsprogramma zit (is gratis in te stellen bij elk google account).
Het is niet slim om elke keer te gaan bellen en te gaan smssen over trainingen die niet of wel doorgaan. Dat gaat irriteren. Dus houd heldere regels aan. Ga trainingen ook niet verzetten als de leiding een keertje zelf niet kan. Zorg dan dat iemand anders de leiding neemt.

Ook met z’n tweeën kan er getraind worden. Voor een gezellig tochtje heeft men niet persé 10 mensen nodig. Dus ook als er maar twee mensen op training komen, ga dan gewoon de geplande route of rondjes steppen. Houd die discipline vast.


Hoe om te gaan met verschillende niveau’s

Naar mate een stepgroep groeit zal het niveau en de snelheid tussen de leden steeds meer uitéén gaan lopen. Kies 2 of 3 routes in de zomer van ca. 4 tot 8 km en wissel het rondje eventueel wekelijks af. En gooi er af toe een afwijkend tochtje door heen.

Start een training gezamelijk een spreek af hoe laat iedereen weer bij het verzamelpunt terug is of hoeveel rondjes iedereen stept.

Een utopie
Om een groep met sterk uiteenlopende niveaus bijeen te houden is een utopie. Immers zo veel mensen zoveel verschillende sportieve wensen. Laat de leden zelf kiezen bij welk tempogroepje ze meesteppen en hoeveel rondjes men stept. De meeste stepgroepen kiezen voor gemiddeld 1,5 uurs wekelijkse trainingen in de zomer.


Hoe om te gaan met verschillende leeftijden

De meeste stepgroepen en -teams laten pas leden toe vanaf 10 jaar oud. Omdat ook de wedstrijdstepsport pas bij 10 jaar begint in competitieverband. Maar jongere steppertjes kunt u gerust toelaten mits de groep daar maar begeleiding voor heeft.

Te oud is iemand niet gauw voor een stepgroep. Er zijn groepen die veel oudere leden hebben. 50+ is heel gewoon en ook 60 en 70+ is niet uitzonderlijk in de stepgroep en -teams. Er zijn zelfs mensen die 80 of ouder zijn en nog wekelijks steppen. En oudere leden brengen vaak veel gezelligheid mee, en zijn vaak ook veel eerder bereid zich in te zetten voor de groep.


Leiding binnen de groep

Zorg dat er altijd iemand op training aanwezig is die leiding geeft (iemand die training opent met een kort babbeltje en globaal afstemt wat de groep gaat doen). Dit hoeft niet altijd dezelfde persoon te zijn. Het is een aanrader om met meer mensen in de groep af te stemmen dat men de leiding op zich neemt in zo’n groep (mocht de aangewezen persoon een keer afwezig zijn).

En ook bij het aantrekken van nieuwe mensen is leiding van doorslag. Mensen worden minder snel lid van een stepgroepje waar aansturing of leiding ontbreekt. Ook is een goede sfeer van groot belang voor het voortbestaan van een stepgroep. Dus ook al gaat niet alles perfect in uw stepgroep, zorg dat de sfeer positief blijft.

Als u ook jongeren toelaat in de groep, zorg dat er iemand (of meerdere personen) in de groep is die de leiding over de jeugd op zich kan en wil nemen. Veel stepteams hebben geen betaalde trainers/begeleiders in dienst ; bij veel groepen geven enkele leden zelf leiding of sturen aan. Zorg dat helder is afgesproken wie wat doet.

Hierbij is van belang dat de leden die leiding geven ook wel hun eigen trainingsmogelijkheden behouden. Dat kan bijv. door de taak van het begeleiden van jeugd problematisch worden. Mocht dat voorkomen kies er dan voor om een aantal leden (afwisselend) die jeugd te laten begeleiden. Vrijwilligerstaken in zo’n groep kan anders immers te veel eigen sportieve mogelijkheden van leden beperken. En van belang is iedereen gemotiveerd te houden.


Vervolg | behoud van leden

Een veel gemaakte fout is dat mensen direct grote aantallen verwachten. Dus onze tip heb niet direct te grote verwachtingen van de aantallen van uw nieuwe stepgroep. Een stepgroep van 8 a 10 leden is al zeer succesvol te noemen. Het aantal mensen dat meestept is eigenlijk helemaal niet van belang. Het gaat er om dat u gezamelijk kunt steppen en zo het plezier behoud in uw eigen sport.

Houd de leden van uw stepgroep gemotiveerd. Organiseer tochtjes of doe gezamenlijk mee met de steptochten op de stepkalender. Pak ook gerust een wedstrijdje mee. (Het steppen is een kleine sport, ook de wedstrijden zijn laagdrempelig, hebben veel leeftijdscategorieën met velden die nog veel voller gevuld kunnen worden).

Tochten en wedstrijden kunnen uw leden motiveren en gemotiveerd houden!

Blijf verder de lokale pers regelmatig ‘bestoken’ van persberichten en verslagen van de activiteiten van uw stepgroep. Dit is ook heel belangrijk voor het werven van nieuwe leden.

Mijd het publiek niet
Step ook gerust regelmatig met de groep juist door de publieke, drukbezochte delen van uw dorp of woonplaats. Zo kunnen mensen zien dat er een stepgroep is en maakt u reclame voor uw eigen bestaan. Zorg wel dat inwoners uw groep kunnen vinden, dan wel via de gemeentegids, dan wel via een sportraad, een gemeentelijke website of een webadres.