Steppen met je hond (dogscooting)

1-Kickbike-steppenmethondSteppen met je hond wordt steeds populairder. (Lees ‘met je hond’, dus niet je hond laten trekken) Ook worden steeds meer workshops gegeven voor mensen die hun hond willen uitlaten per trottinette / step.

Afhankelijk van het soort hond en de trekkracht van de hond wordt doorgaans het type step bepaald. Heeft u geen trekhond maar een ‘gewone’ hond dan kunt u vaak met een lichtere step uit de voeten. Bij de echte sledehonden is het advies voor een solide step te gaan veel remkracht op beide wielen. Er is nog al een verschil tussen een husky uitlaten per step of een klein keffertje.

Het grote voordeel van uw hond uitlaten per trottinette is dat zowel berijder als hond in beweging zijn en fit blijven. Veel honden vertonen slecht gedrag door verveling of te weinig beweging. De meeste honden vinden het leuk om te trainen met de baas per step. Dit kan ook weer leiden tot een betere band tussen hond en baasje.

Het steppen met je hond kan zowel op verhard als onverhard terrein. En men kan de hond mee laten trekken naast de step of bij trekhonden de step laten trekken. (In het mushing sport verkiezen steeds meer mensen de step boven de fiets).

1-steppen met hond-kickbikecross

Er is al een grote verscheidenheid aan stepmerken en soorten op de markt voor het steppen met hond.  Lees meer >

Veel stepwinkels (vooral de online shops) richten zich ook deels op de markt voor steppen met honden en bieden ook accessoires hiervoor aan. Zoals de merken Springer stepbeugels, Altranet stepbeugels, Bike antenne trekstangen, Treklijnen, Doggybelts, Dog Adapters en meer.

Ook de sponsor van de Belgische stepbond (Kickbike) levert modellen voor deze discipline  zie: Kickbike.be. Zoals op de foto hierboven zit u de Kickbike cross, een model dat veel ingezet wordt bij snellere en zwaarder honden, of trekhonden. Maar ook de Kickbike City (een goedkoper stadsmodel met mandje) wordt wel gebruikt voor kleinere honden. En ook de Kickbike Cruise is steeds populairder onder mensen met honden.

Maar er zijn meer merken die ingezet kunnen worden als dogscooter. Het is een beetje afhankelijk van het type hond.

hondenstep