Sledehonden sport (mushing) en de step

De stepklasse in de sledehondensport is op dit moment een snel groeiende klasse (hierbij trekt de hond de step of ander vervoermiddel). De klasse met de step wint steeds meer aan  populariteit. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen met een sledehondenras de sport. Met 1 hond kun je al met de step deelnemen aan wedstrijden maar  over het algemeen wordt er met twee honden aan de wedstrijden deelgenomen.

In  de winterperiode  diverse wedstrijden georganiseerd door verschillende slede hondenverenigingen.

Niet alle hondenrassen mogen worden gebruikt als trekhond. De rassen die een step mogen trekken zijn Siberian Husky’s, Samojeden,  Alaskan Malamutes en Groenlandhonden. We raden af andere rassen in te zetten, want die zijn hier niet op gebouwd en je kan blijvende schade veroorzaken bij het dier.

De keuze van de trottinette is deels afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Er zijn verschillende merken en soorten op de markt. Belangrijk is dat de voetenplank van de step niet te hoog is, 8 à 10 cm is voldoende. Het is immers vermoeiend als u telkens diep door de knieën te moeten gaan. Let op de banden of ze volstaan aan het terrein waar u gaat steppen. Zeer belangrijk bij mushing is de remmen te testen of ze degelijk zijn. Bij de stepklasse is het een vereiste dat beide wielen geremd zijn!

Veel stepwinkels (vooral de online shops) richten zich ook deels op de markt voor steppen met honden en bieden ook accessoires hiervoor aan. Zoals de merken Springer stepbeugels, Altranet stepbeugels, Bike antenne trekstangen, Treklijnen, Doggybelts, Dog Adapters en meer.

Lees meer op FBMC website >  (Fed. Belgium Mushing Clubs)

mushingbeeld1

mushingbeeld2